Royal Astro Studio

Da li ste u vezi sa osećajnim partnerom

 

Da li se često zapitate ” Da li je moj partner uopšte osećajan?”. Žene se obično pitaju “Da li me voli?” i pronalaze sto i jedan razlog za i protiv. Retko se postavi pitanje” Kako me voli ?” ili “Zašto me voli?”.

Svaka veza počinje pogledom, fizčka privlačnost je ono što je presudno. Ali da li je to baš tako. Ima ružnih kako muškaraca tako i žena koji plene svojom pojavom. Znači u pitanju je nešto drugo. To “drugo” je harizma, ličnost. Dvoje se privuku onim što se obično naziva”hemija” ili kako neko kaže “na istim smo talasinim dužinama”. Šta se desi kada se ti “talasi” poremete i kada više nema hemije? Tada se traga za uzrocima. Nemojte očekivati da će partner uvek biti isti.

Početak veze je jedna specifična faza u ljubavi kada se svi prikazuju u najboljem izdanju. Postoji potreba da se partner fascnira. To rade oboje, možda niste svesni da ste i vi to radili na početku veze. Što je veza duža, ma kakva ona bila, ljubavna, prijateljsko-ljubavna, sa prekidima, bračna, vanbačna, ona prolazi kroz razne faze i menjate se i vi i partner u zavisnosti od raznih faktora. Poslovni uspesi i neuspesi ljude menjaju, bolesti i porodični problemi takođe. Ona primarna karakterana osobina koja vas je privukla kod partnera ono čime vas je očarao morala bi da se naslućuje i da dominira njegovim karakterom a to bi trebalo primarno da bude njegov senziblitet. Mnogi smatraju da je poštovanje veoma bitno za vezu a zapitajte se da li možete da poštujete nekoga ako nije osećajan. Osećajnost kod ljudi je primarna osobina koja ga čini u stvari dobrim. Ne može se voleti loš čovek. Dobar čovek može u raznim kriznim perioda da se ponaša neprimereno određenim situacijama ali u svim bitnim situacijama čovek mora da se ponaša osećajno i samim tim saosećajno. Ako vidite da se kod vašeg partnera nešto ne uklapa u sliku dobrog čoveka a doživljavate ga kao osećajnog moguće da on ima neke psihičke kočnice ili neki psihički problem koji je uglavnom u vezi sa njegovim egom.
Osoba koja ne voli sebe dovoljno nikada neće napraviti dobar izbor u ljubavi. Ona će izabrati partnera uz koga se možda oseća sigurnom ali u stvari izabraće najverovatnije onog koji joj se čini najsigurnijim po pitanju razumevanja i tolerisanja njenih tj. njegovih kompekasa.

Ako mislite da vaš partner nije dovoljno osećajan, setite se kako se ponašao u vreme vaše najveće zaljubljenosti. Ako se u više situacija, bitnih i za vas i za njega ponašao primereno datim okolnostima i ako vam je pružao podršku ako ste osećali da vas razume i da želi da vam pomogne on je suštinski osećajan. Za žene se uglavnom ne postavlja pitanje osećajnosti jer se podrazumeva da su osećajnije mada muškarci to nerado potvrđuju. Muškarci su kao po nekom pravilu, osetljiviji a žene osećajnijie. Muškarac kroz svoju osetljivost brani svoj ego i ne dozvoljava da ga bilo ko povredi dok je osećajnost osobina koja podrazumeva da se bavimo ne svojim nego tuđim osećanjima, potrebama tako da u stvari nema poštovanja bez osećajnosti. Možete poštovati nekog kome se divite zbog profesionalnog uspeha, zbog karakternih osobina ali ako poštujete osobu koju volite vi u stvari veoma poštujete njegova tj. njena osećanja.

Znaci koja ukazuju da vaš partner nije dovoljno osećajan :

  • Stalno “vrda” kada pokušate da vodite razgovor o vama dvoma. Ovo je prvi znak da vas u stvari ignoriše i da je infantilan, manipulativan i nedovoljno iskren. On ne sme da se “otvori” pred vama i on izbegava komunikaciju da vi ne biste shvatitili koga imate pred sobom. Ne mora da znači da je bezosećajan nego da je njegova osećajnost limitirana i da on vas dvoje ne vidi kao “MI” nego kao “Ti” i “Ja”. To njegovo “Ja” je veoma ranjivo i to je zabranjena zona.On će sve da učini za vas, navodno, jednio neće uspotaviti dobru komunikaciju. Kod ovog tipa muškarca ne vredi insistirati na razgovoru jer se plaši razotkrivanja. Treba mu na ćutanje koje u stvari nudi, odgovoriti ćutanjem. Shvatiće da vas tako gubi jer žene obično prave grešku i pokušavaju na silu da izvuku iz njih ono što oni nikako ne žele da pokažu – svoju nezrelost i emocionalnu nestbilnost.
  • Ne pokazuje istinsko interesovanje za vaš posao i za ono čime se bavite. Ako samo “odrađuje” ono što od njega očekujete on ivršava ono što smatra da bi trebalo da zaista i radi ali on ne učestvuje u vašem životu. Ako ne očekuje ni da vi učestvujete u njegovom onda imate pred sobom socijalno nezrelog muškarca koji slično prethodnom slučaju postavlja granice – moj teren, tvoj teren. Možda vas iskreno poštuje ali radi se o osobi koja nema slojevitu osećajnost, istinsku potrebu da bude neko s kim možete da delite problem. On je tu da ih čuje ali on će se truditi maksimalno da ga to mnogo ne dotiče. Kako s takvim partnerom izaći nakraj?   Shvatiti da kroz što češće angažovanje možete da ga polako uključite u vaš život suštinski ili odmah odustati od toga i pristatni na  podelu “moj teren” “tvoj teren” ali primeniti iste metode na njega. Shvatiće poruku. Partneri moraju da se vaspitavaju kao mala deca jer većina njih to želi da uvek ostane.
Može li se partner koji ne pokazuje dovoljno osećajnosti naučiti da se ponaša drugačije ? Naravno da može. Žene imaju problem sa nedovoljno osećajnim partnerima koji su često lenji da bi pokazivali ono što osećaju, smatrajući da se to podrazumeva. Ako mu dopustite da se više puta iz lenjosti “izvuče” iz nekakvih malih rituala koji se podrazumevaju u vašoj vezi kao što je obeležavanje godišnjice zabavljanja, braka i sl. idete mu naruku i on će se polako sve više i više opuštati u svojoj navici da vi smatrate da to što je sa vama je dovoljan dokaz da vas voli. On može voleti sve ono što vi njemu pružate i život koji ima uz vas ali vi ga morate naučiti kako da pokazuje poštovanje prema vama i kao u vojsci što se muškarci “driluju” tako morate finim suptilnim metodama “istrenirati” vašeg partnera da mora da uvek bude na nivou situacije. Malo po malo i shvatiće da pokazivanje osećanja ljubavi i poštovanja počinje da mu prija jer će dobijati pohvale i da time samo dobija i on a ne samo vi. Svakom prija kada je lišen kritike. Mudri muškarci znaju da se postave i dozvole da ih iko uči tome kako treba da se ponašaju. Zato ne odustajete ima nade i za vašeg partnera da bude onakav kakav vama odgovara.

JH.

Početna